6721 Szeged, Osztróvszky utca 6. | Tel: (30) 313-9480 | Email: minority@t-online.hu |

Szegedi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Lengyel Önkormányzat
Szegedi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Görög Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Német Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi  Roma Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Szerb Nemzetiségi Önkormányzat
Szegedi Román Nemzetiségi Önkormányzat

XIV. SZEGEDI BOLGÁR KULTURÁLIS NAPOK

2018.10.03. szerda

20.00   Millenniumi Kávéház (Dugonics tér 12.)

A Meszecsinka Duó koncertje

A Meszecsinkát Oláh Annamari (Fókatelep) és Biljarszki Emil (Korai Öröm, Fókatelep) alapították 2009-ben kompromisszummentes önkifejezés céljából. Azóta a zenekar bejárta Európát, játszott az USÁ-ban és Kanadában, klipet forgatott a Vörös téren és road movie-t a Balkánon. A zenekar Álomban Ébren című albuma 2018-ban Fonogram-díjat nyert világzenei kategóriában. A Meszecsinka egyike a 12 legjobb magyar világzenei együttesnek a Dal+Szerző magazin külön WOMEX száma szerint. A Meszecsinka Duó olyan formában mutatja be a dalokat, ahogy azok eredetileg megszülettek.

Oláh Annamari (ének, cajón, fuvola, gitár, zongora), Biljarszki Emil (szintetizátor, ének)

 
2018.10.04. csütörtök

Alterra – Régi Zsinagóga (Hajnóczy utca 12.)

Malko Teatro: Balkáni szindróma (zenés komédia személyes felhangokkal)

A Malko Teatro Sztaniszlav Sztratievtől kölcsönözte a címet, az ő írásai dominálnak a darab irodalmi anyagában, de bele szőtték saját élményeiket is, jót és rosszat egyaránt, mintha az irodalom és a valóság egymással versenyeznének minden pillanatban. A szövegeket olyan dalokkal fűszerezték, melyek eddig, ilyen formában nem hangzottak még el magyar színpadon, nem csak azért, mert jazz-zenészek dolgozták át, hanem azért is, mert a társulat úgy adja elő őket, ahogy Sztaniszlav Sztratiev játszik a szavakkal, gondolatokkal, eszmékkel, országokkal. „Élünk szegényen, hősies létben, valami furcsa törvény szerint. Kéne még inni, de nem fizet senki. Mit lehet tenni? – balkáni szindróma.” Ezzel a gondolattal zárul a Malko Teatro előadása.

Szereplők: Tóth József, Simon Attila, Hadzsikosztova Gabriella, Zenészek: Weisz Gábor, Eichinger Tibor, Rendező: C. Nagy István

Belépőjegy 1500 Ft, diák: 1200 Ft

 

2018.10.09. csütörtök

20.00   Millenniumi Kávéház (Dugonics tér 12.)

The Groovin’ Pipers koncertje

A bulgáriai The Groovin’ Pipers egy 2017-ben létrejött zenei formáció, mely máris meghódította a bolgár zenei fesztiválokat. Az együttes olyan jól ismert bolgár zenekarok tagjaiból verbuválódott, mint az Oratnitza, a BalkanHED és az I.V.R. Project. A bolgár népzene hagyományos hangszerét, a rodopei dudát kombinálják a progresszív rock, az elektronikus zene, a dubstep és a d’n’b elemeivel. Az eredmény energikus, modern népzene.

A zenekar tagjai: Aszja Pincseva (ének), Georgi Marinov - Horhe (duda, didgeridoo), Alekszandar Filipov (basszusgitár), Dez Marinkov (dobok, programozás).

 

2018.10.10. szerda

20.00   Millenniumi Kávéház (Dugonics tér 12.)

Bolgár táncház a Balkán Táncegyüttessel

Az együttes 1990 óta működik, fő profilját a bolgár táncok jelentik, repertoárja felöleli Bulgária minden tájegységét. Az együttes rendszeres résztvevője hazai fesztiváloknak és kulturális rendezvényeknek, de céljuk nem csak a néptáncok színpadi bemutatása, hanem azoknak táncházakban való tanítása is. A csoport a szegedi bolgárokkal régóta szoros kapcsolatot ápol, ennek keretében az együttes vezetője, Majthényi Dániel, a szegedi Nemzetiségek Házában havi rendszerességgel bolgár néptáncokat oktat. A táncházban a zenei kíséretet a Balkán Quintet zenekar biztosítja.

 

2018.10.18. csütörtök

20.00   Millenniumi Kávéház (Dugonics tér 12.)

A Zűrös Banda koncertje

A Zűrös Banda zenéjében a magyar és balkáni zenei hagyományok mellett a jazz és a modern tánczenék kapaszkodnak össze. Ebből a különböző kultúrákat és zenei stílusokat magába foglaló elegyből alakul ki a Zűrös Bandát jellemző egyéni zenei arculat. Első lemezük a Fonó Budai Zeneház gondozásában jelent meg 2015 szeptemberében. A megjelenés után szinte azonnal, igen erős nemzetközi mezőnyben felkerült a világ legrangosabb világzenei toplistájának, a World Music Charts Europe-nak (WMCE) legjobb albumai közé.

Az együttes a magyar világzenei színtér jól ismert zenekarainak tagjaiból verbuválódott.
Tagok: Básits Branka - Junior Prima díjas (ének), Bede Péter (szaxofon), Babcsán Bence (szaxofon), Varga Kornél (gitár), Boros Attila (basszusgitár), Kertész Ákos (dob).

 
2018.10.25. csütörtök

20.00   Millenniumi Kávéház (Dugonics tér 12.)

Bulgária felszabadulása az évszázados török megszállás alól. Az 1877-78-as orosz-török háború és a korabeli magyar sajtó.
Négyesi Lajos hadtörténész előadása.

 
2018.10.27. szombat

19.00 Szegedi Nemzeti Színház (Vaszy Viktor tér 1.)

BULFEST – Bolgár Néptánc és Népzenei Fesztivál

22 éves hagyománnyal rendelkezik a Bolgár Néptánc és Népzenei Fesztivál, a BULFEST mára a magyarországi bolgár közösség egyik legjelentősebb rendezvényévé nőtte ki magát. A fesztiválon a Jantra és a Roszica néptáncegyüttes mellett fellép a Balkán Táncegyüttes Békéscsabáról, Hadzsikosztova Gabriella színművésznő, Varga Veronika és Tijana Stanković
népdalénekesnők, valamint a Pravo és a Selo zenekar.

A műsor után táncház hajnalig.

Belépőjegy 1000-2000 Ft

Szervezők:

Szegedi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat

Bolgár Baráti Társaság

Megújulunk és megszépülünk!

Elkezdődtek a munkálatok.
Nagy Sándor alpolgármester Szeged Megyei Jogú Város képviseletében, a szegedi sajtó képviselői előtt átadta a Nemzetiségek Házát a kivitelezőnek, a Miksi Bau Kft-nek.
A kivitelezés maximum 120 napig tart.

A felújítás során megvalósul többek között a homlokzati nyílászárók cseréje, melynek keretében új műanyag nyílászárók kerülnek beépítésre; sor kerül a homlokzati falak és a zárófödém hőszigetelésére is. Megtörténik a teljes fűtési rendszer korszerűsítése, melynek során a konyhában beépítésre kerül egy kondenzációs kombi gázkazán. Megvalósul az épülethez kapcsolódó, már meglévő, kül- és beltéri világítási rendszerek korszerűsítése, továbbá a megújuló energiák hasznosítására napelemes rendszer is kiépítésre kerül. Mindezek mellett a projekt keretében megvalósul a meglévő vizesblokk teljes átalakítása, valamint a projektarányos akadálymentesítés is.

Mivel a Nemzetiségek Háza munkaterületté lett nyilvánítva, ezért hivatalos ügyekben az alábbi elérhetőségeken vagyunk elérhetőek:
minority@t-online.hu
70/3139478 vagy 70/3139480